Anyu a konyhában

Anyu a konyhában

Magyarosat mediterránnal

2014. szeptember 18. - Lillanyoca

3 hete bölcsis a nagyfiam Nimród, aki 2 és fél éves lesz, és azóta újra van időm főzni. A kisebbik, Petike 3 hónapos, 2-3 órákat alszik napközben, aztán egy órát ébren nézelődik, és újra visszaalszik, szóval tőle akár visszafelé is foroghat a Föld, legyen tejcsi oszt' kész:)

Ma paprikás-tejfölös krumplilevest főztem, másodiknak gombás-brokkolis lasagne-t, a desszert meg  tegnapi palacsinta. Lássuk először a hozzávalókat, aztán pedig magát a folyamatot, mert minnél jobban szervezzük meg a főzést (és a napunkat is) annál több idő jut a gyerekre, apára, magunkra.

Paprikás-tejfölös krumplileves:

levesjó.jpg

- 6 db nagyobb krumpli (nem burgonya, az blogosabb, de hosszabb leírni:))

-1 kis tejföl

-1 fej hagyma

- pirospaprika

- só

- bors

- olíva olaj (persze lehet napraforgó olajjal is, de így egészségesebb)

Gombás-brokkolis lasagne:

lasjó.jpg

- egy doboz lasagne-tészta (én durum tésztát szoktam venni)

- fél kg darált lapocka

- 30 dkg szeletelt gomba (segíts magadon...) , de nem konzerv, nem üveges, hanem friss gomba, általában van minden hipermarketben, én a tesco-ban szoktam venni

- egy kis csomag mirelit brokkoli (szintén segíts magadon)

- 2 csomag Maggi bolognai fix (egyszer majd leírom hogy lehet isteni házi bolognai szószt csinálni, de most erre nincs időnk, mindjárt kel a gyerek:))

- 1 fej hagyma

- 3 csomag szeletelt sajt (mivel nem kell reszelni, csak rádobáljuk és kész is). Én cheddar sajtot vettem mert nagyon szeretem, de aki a semlegesebb ízű sajtokat szereti az csinálhatja trappistával, vagy mozarellával, ki mit szeret :)

- só

- bors

- olíva olaj

És akkor kezdjük:

1. Föltesszük főni a brokkolit annyi vízben hogy ellepje, megszórjuk sóval. Nem kell rommá főzni, nem baj ha a torzsája még félig kemény.

2. Olíva olajon odatesszük a darált húst a bolognai raguhoz közepes lángon, és 4-5 percenként megkeverjük. Ha megpirult mehet rá a két fix és 6 deci víz. Összerottyan és kész is.

3. Pucoljuk meg a két fej hagymát, és aprítsuk bele az egyiket egy kis lábasba, ebbe megy majd a gomba, a másikat pedig abba a lábasba amiben a levest főzzük. Nem kell vágódeszka, félbe vágjuk a hagymát és beleaprítjuk, nem számít hogy kicsit nagyobb. Akit zavar, az főzze ripityára mielőtt bármit is rátesz és érezni sem fogja.

4. Pucoljuk meg és vágjuk kockákra a krumplit. Minnél kisebb a kocka, annál hamarabb megfő.

5.  Tegyük fel mindkét "hagymás-lábast" olíva olajjal a tűzre. Amelyikre a gomba megy, azt elég félig dinsztelni, mehet rá a gomba, só, bors ízlés szerint, egy löttyintésnyi víz, párszor megkeverjük, és ha a gomba bebarnult már kész is. Kapcsoljuk be a sütőt és 180-200 fokra melegítsük elő.

Kész van tehát a bolognai ragunk, a brokkolink és a gombánk is lassan, nézzük a levest.

6. Az előbb odatettük a leves alá való hagymát is olajon, ehhez öntözgessünk 3-5 cent vizet hogy ripityára főjön. Ha ez megtörtént szórjuk rá a piros paprikát, ezzel tulajdonképpen egy pörköltalapot csináltunk. Erre rászórjuk a krumplit, megsózzuk, összekeverjük és egy kicst így együtt főzzük, mondjuk 5 percig, aztán felöntjük vízzel.

7. Ha megfőtt a krumpli 3 evőkanállal kiveszünk belőle egy mély tányérba, és összetörjük villával. Hozzáadjuk a tejfölt, összekeverjük, ha nehezen megy vegyünk ki a léből két evőkanállal, és úgy keverejük össze, aztán öntsük az egészet a levesbe. Rottyanjon föl és kész is.

8. Közben a gomba is biztosan elkészült, elővehetjük a lasagne-s tálat. Olíva olajjal kenjük ki és szedjünk egy kevés bolognai ragut az aljára, majd jöhet rá egy réteg tészta. Erre egy újabb réteg hús, rá gomba, arra brokkoli és végül a sajt. Ezt ismétejük meg mégegyszer, legfelülre pedig hús és arra sajt  kerüljön. Fedjük be a tálat, és mehet is a sütőbe 20-30 perce.

Kész az ebéd, jó étvágyat hozzá! :)

Tipp: Amikor van egy pár perc üresjárat a főzés közben, mosogassatok el. Így mire kész a kaja, nem kell bámulni a mosatlan-halmot. Akinek mosogatógépe van, az legyen nagyon hálás érte :))

Tudom hogy szokatlan hogy összekevertem a két étel elkészítésének metódusát, de így a leggyorsabb.

A nagyfiam elég válogatós, itthon legalábbis (érdekes, a bölcsiben,oviban mindent megesznek a gyerekek, otthon meg könyörögni kell), a húst például leginkább virsliként vagy felvágottként eszi meg, tehát ne kelljen nagyon rágni, ezért a darált húst szívesebben elfogadja mint mondjuk a húslevesből a főtt húst. A tészta az megy minden mennyiségben kézzel-lábbal, ahogy a krumpli is, úgyhogy a mai menü biztos be fog neki jönni, a tegnapi palacsintáról nem is beszélve:)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyuakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr996708305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása