Anyu a konyhában

Anyu a konyhában

A húsleves titkai

2014. szeptember 22. - Lillanyoca

Sziasztok! Azt terveztem hogy főzök vasárnap egy jó húslevest, egyrészt mert a fiúk nagyon szeretik, másrészt meg mert végtelenül egyszerű, azonban olyan gyomorrontást kaptam a lilahagymás gomolyától amit a piacon vettem, hogy kajára se bírtam gondolni vasárnap, még jó hogy maradt szombatról ebéd. Na de mostmár minden rendben, lássuk hát, hogy mitől lesz a húsleves olyan amire a férfiak azt mondják, ez jobb mint anyukádé, és majdnem olyan jó mint anyukámé. :)

Hozzávalók:

- Fél kg oldalas (igazából egy egész csík oldalast szoktam beletenni, ezt a fél kg-ot csak tippelem:))

- 1 tv paprika (az egyik titok amitől isteni lesz)

- 1 paradicsom

- 1 fej hagyma

- fél karalábé

- egy kisebb zeller, zöldjével együtt

- 4 szár nagyobb sárgarépa

- 3 szár nagyobb fehérrépa

- 5 fej gomba

- egy fél fej karfiol

- 1 krumpli (vagy kettő ha más is szereti a családban)

- 3 gerezd fokhagyma

- 6-8 szem egész feketebors

- levestészta (szigorúan külön főzzük, mert ha belefőzzük hamarabb megromlik a leves)

- egy késhegyni (NEM TÖBB!!) őrölt gyömbér (a másik titok:))

- egy csokor petrezselyemzöld

Kezdjük el!

1. Az oldalas csíkot 2-3 bordánként feldaraboljuk, és annyi hidegvízben feltesszük főni, hogy ellepje. Egy teatojásba beletesszük a fokhagymagerezdeket és a borsot, és beledobjuk a fazékba. Ez azért jó mert az ízét kiadja, de nem fog a fogunk alatt ropogni a bors. Nagy lángon főzzük egy fél óráig, és közben 10 percenként leszedjük szűrővel a habját ha szükséges.

2. Mossunk meg és pucoljunk meg minden zöldséget. A zellert és a karalábét vágjuk félbe, a a sárga- és fehérrépákat harmadoljuk majd a harmadokat hosszában felezzük el. A krumpli maradhat egészben, a gombákat negyedeljük, a hagyma, a karfiol és a pardicsom szintén maradhat egyben, a paprikát csumázzuk ki, és azt is egyben rakjuk bele a levesbe.

3. A zellerzöldet és a petrezselyemzöldet alaposan mossuk meg, kötözzük össze spárgával ( ne kékkel mint Bridget:)), és rakjuk azt is a levesbe.Öntsük föl annyi vízzel hogy ellepje a zöldségeket, vegyük takarékra a gázt, tegyünk rá egy fedőt, és van három szabad óránk:)

4. Na jó nem teljesen szabad, kb óránként kóstoljuk meg és sózzuk meg amennyire gondoljuk. Semmi vegeta, semmi leveskocka, úgy a hülye is tud húslevest főzni :) És a legvégén szórjuk bele a gyömbért. De tényleg nagyon óvatosan a mennyiséggel, nagyon intenzív ízű fűszer, viszont isteni lesz tőle a levesünk.

5. Amíg fő kifőzzük a tésztát és simán elkészíthetjük a másodikat és megsüthetjük a sütit is!:)

Jó étvágyat kívánok!:)

Azért is jó a húsleves, mert ezt is föl lehet nyomni tésztával meg répával meg krumplival és lehet örömködni a gyerek felett, ahogy csillogó szemmel kanalazza. Apáról nem is beszélve. :)

Most nem írok főétel receptet mert el kell mennem Nimródért a családi napközibe, de nem marad el, nyugi! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://anyuakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr386720737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vitalis06 2014.09.23. 11:02:21

azért a lestyán nekem hiányozna belőle.
Marhahús nélkül pedig nem is igazi húsleves, talán orjaleves orja helyett oldalassal
és hol az utolsó 5 percben belerakott csirkemáj?.... :)

Brukner 2014.09.23. 11:02:23

Szia,!
Érdekes amit írsz a gyömbérrel, kipróbálom. Az oldalas is sajátos, de miért ne.
Bár a klasszikus ugye a tyúk, de végső soron lehet bármiből.
A paprikát én kihagyom egy ideje, szerintem csak kesernyésebb lesz tőle.
Ami viszont még egy jó trükk: a vöröshagymát (nem lila persze) úgy kell
beletenni, hogy a belső vörös héját ne vegyük le. Így nem fő szét, plusz
szép színt is ad a levesnek. A másik, hogy a vége előtt 5-10 perccel még
egy plusz gerezd fokhagymát bele szoktam dobni. Ugyebár a fokhagymából ennyi idő alatt elfő az összes illóolaj, ezt lehet pótolni a végén. Nem lesz
tőle brutál fokhagymás, csak dob rajta egy kicsit.

Lillanyoca 2014.09.23. 11:14:16

Vitalis06, nálunk a családi húslevesben soha nem volt lestyán, csirkemáj pedig csak a csirkehúslevesben. Tudod, ahány ház.. és azért nem marha, mert a fiúk a sertést szeretik jobban, és ha a családra főzöl akkor ez elsődleges szempont. :)

Brukner, nálam még nem volt gond a paprikával, a hagyma trükköt ismerem, de nálunk nem gond ha szétfő, mindenki szereti. Viszont a fokhagyma-tippedet megfogadom, jó ötlet, köszönöm. :) Egyébként az oldalast a hentes ajánlotta amikor még kezdő háziasszony voltam, és igaza volt, csont is van benne, hús is van rajta, nem is zsíros, úgyhogy én ennél maradtam.
süti beállítások módosítása