Sziasztok! Azt terveztem hogy főzök vasárnap egy jó húslevest, egyrészt mert a fiúk nagyon szeretik, másrészt meg mert végtelenül egyszerű, azonban olyan gyomorrontást kaptam a lilahagymás gomolyától amit a piacon vettem, hogy kajára se bírtam gondolni vasárnap, még jó hogy maradt szombatról ebéd. Na de mostmár minden rendben, lássuk hát, hogy mitől lesz a húsleves olyan amire a férfiak azt mondják, ez jobb mint anyukádé, és majdnem olyan jó mint anyukámé. :)
Hozzávalók:
- Fél kg oldalas (igazából egy egész csík oldalast szoktam beletenni, ezt a fél kg-ot csak tippelem:))
- 1 tv paprika (az egyik titok amitől isteni lesz)
- 1 paradicsom
- 1 fej hagyma
- fél karalábé
- egy kisebb zeller, zöldjével együtt
- 4 szár nagyobb sárgarépa
- 3 szár nagyobb fehérrépa
- 5 fej gomba
- egy fél fej karfiol
- 1 krumpli (vagy kettő ha más is szereti a családban)
- 3 gerezd fokhagyma
- 6-8 szem egész feketebors
- levestészta (szigorúan külön főzzük, mert ha belefőzzük hamarabb megromlik a leves)
- egy késhegyni (NEM TÖBB!!) őrölt gyömbér (a másik titok:))
- egy csokor petrezselyemzöld
Kezdjük el!
1. Az oldalas csíkot 2-3 bordánként feldaraboljuk, és annyi hidegvízben feltesszük főni, hogy ellepje. Egy teatojásba beletesszük a fokhagymagerezdeket és a borsot, és beledobjuk a fazékba. Ez azért jó mert az ízét kiadja, de nem fog a fogunk alatt ropogni a bors. Nagy lángon főzzük egy fél óráig, és közben 10 percenként leszedjük szűrővel a habját ha szükséges.
2. Mossunk meg és pucoljunk meg minden zöldséget. A zellert és a karalábét vágjuk félbe, a a sárga- és fehérrépákat harmadoljuk majd a harmadokat hosszában felezzük el. A krumpli maradhat egészben, a gombákat negyedeljük, a hagyma, a karfiol és a pardicsom szintén maradhat egyben, a paprikát csumázzuk ki, és azt is egyben rakjuk bele a levesbe.
3. A zellerzöldet és a petrezselyemzöldet alaposan mossuk meg, kötözzük össze spárgával ( ne kékkel mint Bridget:)), és rakjuk azt is a levesbe.Öntsük föl annyi vízzel hogy ellepje a zöldségeket, vegyük takarékra a gázt, tegyünk rá egy fedőt, és van három szabad óránk:)
4. Na jó nem teljesen szabad, kb óránként kóstoljuk meg és sózzuk meg amennyire gondoljuk. Semmi vegeta, semmi leveskocka, úgy a hülye is tud húslevest főzni :) És a legvégén szórjuk bele a gyömbért. De tényleg nagyon óvatosan a mennyiséggel, nagyon intenzív ízű fűszer, viszont isteni lesz tőle a levesünk.
5. Amíg fő kifőzzük a tésztát és simán elkészíthetjük a másodikat és megsüthetjük a sütit is!:)
Jó étvágyat kívánok!:)
Azért is jó a húsleves, mert ezt is föl lehet nyomni tésztával meg répával meg krumplival és lehet örömködni a gyerek felett, ahogy csillogó szemmel kanalazza. Apáról nem is beszélve. :)
Most nem írok főétel receptet mert el kell mennem Nimródért a családi napközibe, de nem marad el, nyugi! :)