Anyu a konyhában

Anyu a konyhában

A nagybetűs Marhapörkölt :)

2014. október 05. - Lillanyoca

Sziasztok! Nem csak marhapörkölt lesz ám, hanem nagyon finom zöldborsóleves is májgombóccal, de a pöri volt a fő attrakció. :) Egyébként az egyik legfinomabb marhapörköltet az esküvőnkön ettük, és ezzel nem voltunk egyedül, mindenki dícsérte. Na, én ma ezt megpróbáltam ha nem is überelni, de legalábbis utólérni.:) Ja, ha van egy olyan hentes ismerősötök, aki vállalja hogy nem csak eladja a husit, hanem le is hártyázza és felkockázza, akkor ne habozzatok, mert ez kb ugyanaddig tartott mint amennyi idő alatt puha lett a hús.

A leves zöldborsó leves májgombóccal. Olyan finoman senki sem csinálja mint az anyukám. Én sem. :)

20141005_125821.jpg

Hozzávalók:

- 4 szál sárgarépa

- 4 szál fehérrépa

- egy fél karalábé

- egy kisebb zellergumó

- 1 zacskó mirelit zöldborsó

- 1 csomag mirelit májgombóc (majd ezt is meg kell tanulni otthon készíteni, anyósom világbajnok volt ebben)

- 1 fej hagyma

- pirospaprika

- 1 csapott ek liszt

- só

- bors

Ahogy a nagyfiam mondaná: "Na haladjunk!" :)

1. Megpucoljuk a zöldségeket, és a répákat karikára vágjuk, a zellert és a karalábét pedig kb ugyanekkora darabokra.

2. Olíva olajon odatesszünk minden zöldséget, kivéve a hagymát, és kicsit pirítjuk őket együtt, hogy legyen egy pici sárgás színe a répától.

3. Megszórjuk a zöldségeket pirospaprikával és a liszttel, jól összekeverjük, és felöntjük vízzel. Mehet is bele egészben a hagyma. Sózzuk, borsozzuk.

4. Készre főzzük nagy lángon, és amikor már puhák a zöldségek, de még forr a víz, beledobjuk a fagyos májgombócokat, és kész is van a levesünk.

És akkor jöjjön a fő fogás, a marhapörkölt főtt krumplival.

20141005_130600.jpg

Hozzávalók:

- 1 nagy fej paradicsom

- 2 kis fej hagyma

- 1 tv paprika (én piros színű édeskés lecsópaprikát használtam, ezzel is nagyon finom lett)

- 1 kg marha lábszár (felsálból is ettem már nagyon finomat, majd legközelebb azzal próbálom ki)

- pirospaprika

- 10 szem nagyobb krumpli

- só

- bors

- olaj (én olívával csináltam, de ha idegenkedtek ettől akkor lehet napraforgóval, sőt zsírral)

Ha a húst felkockáztuk essünk neki!

1. A felaprított hagymát, paprikát és paradicsomot odatesszük olajon, és egy pici vizet öntünk alá.

2. Amikor a paradicsom már szétfőtt szórjuk meg pirospaprikával és öntsünk rá egy fél deci vizet. Főzzük kb 5 percig.

3. Ezután tegyük rá a húst, sózzuk, borsozzuk, és öntsünk annyi vizet rá, hogy majdnem ellepje.

4. Most pedig újra van szabad másfél óránk, illetve aki kuktában főzi annak egy jó 50 perce. A vízre figyeljünk, pótoljuk ha kell, különben leég a pörkölt, és akkor hiába keccsöltünk mire felaprítottuk a húst.

5. A krumplit mepucoljuk, felvágjuk és sós vízben 15 perc alatt megfőzzük.

Tálalhatunk hozzá, befőttet, kompótot, ubit, mi szilvabefőttel ettük, isteni volt.

Jó étvágyat Nektek is hozzá!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyuakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr886762501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása