Nem különösebben szerettem a paradicsomlevest, de amikor a férjem elvitt bemutatni az édesanyjának, azt főzött anyósom. Egy jó meny pedig eszik megeszik mindent, ha tetszik, ha nem. :) De ez tetszett, ugyanis enyhén csípős volt a, és ez az édeskés ízével annyira pikáns volt, hogy azóta csak így főzöm én is. Persze mióta Nimród is emberi ételeket fogyaszt azóta a tabasco csak akkor kerül bele amikor már kiszedtük a levest a tányérba.
A második a juhtúrós- spenótos tészta egy kevésbé intezív ízű étel, épp azért, mert a leves eléggé markáns.
Lássuk azt a paradicsomlevest, rém egyszerű:
Hozzávalók:
- másfél liter paradicsomlé (legjobb a házi, de ha nincs, akkor 100%-os dobozos)
- cukor
- betűtészta (mi más?:))
- egy kis fej hagyma
1. A hagymát nagyon apróra vágjuk, odatesszük olíva olajon, és és ripityára főzzük egy pici vízzel. Figyeljünk rá hogy a vizet mindig pótoljuk alatta, nehogy lekapjon.
2. Hozzáöntjük a paradicsomlevet. Ha tú sűrűnek találjuk, akkor nyugodtan lehet vízzel hígitani.
3. Kezdjük el cukrozni a levest. Folyamatosan kóstoljuk, addig amíg az ízlésünknek megfelelően édes nem lesz. Minél édesebb annál jobban kijön a tabasco finom pikantériája, úgyhogy ne spóroljatok a cukorral.
4. Tegyünk egy marék tésztát a levesbe. Vigyázzatok, a tészta mennyisége nagyon megtévesztőt tud lenni, lehet hogy szárazon kevésnek tűnik, de ha megfőtt épp elég lesz. Erre főleg a lebbencslevesnél kell ügyelni.
5. Felforraljuk, és ha nincs gyerek akkor az egész levesbe öntünk néhány csepp tabasco szószt. Vigyázat, nagyon erős, úgyhogy folyamatosan kóstolgassátok.
El is készült a levesünk, nagyon bonyolult volt, mi? :)
Tipp: ha nincs tabasco szósz megfelel az erős pista is, vagy erős friss paprika is, lényeg hogy csípjen.
Na lássuk a tésztát!
Hozzávalók:
- 1 csomag fusilli vagy orsó tészta (legyen durum)
- 1 zacskó mirelit spenót (de nem püré, hanem leveles!!!)
- 250 g tehéntúró
- 15 dkg juhtúró vagy másnéven gomolya
- másfél doboz 20 %-os főzőtejszín ( a maradék mehet a kávéba)
- 2 fej paradicsom, vagy egy doboz koktélparadicsom
- 5 dkg vaj + a jénai kikenéséhez
Állhatunk is neki!:)
1. Feltesszük főni a tésztát sós vízben.
2. A vajra rádobjuk a spenótot, és ha szétolvadtak a levéltekercsek és meg is fonnyadt, akkor ráöntjük a tejszínt. Hogy tutira ne égjen oda, mielőtt ráöntjük a tejszínt öntsünk egy pici vizet alá, de tényleg csak egy picit. Sózzuk, borsozzuk, és amint fölrottyant már kész is. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
3. Keverjük össze a kétféle túrót. Először a gomolyát tegyük a tálba, mert azt sokkal nehezebb szétnyomkodni. Ha megvagyunk keverjük össze a spenóttal.
4. Az egész szószt keverjük hozzá a tésztához, és a felét öntsük bele egy kivajazott jénaiba.
5. Ennek a rétegnek a tetejére tegyünk paradicsomcikkeket, majd halmozzuk rá a tészta másik felét is, és ennek a tetejére is mehet paradicsom. Én legjobban az édes koktélparadicsommal szeretem.
6. Fedjük be a jénait, be a sütőbe, és 25 perc alatt szépen el is készül. Nagyon finom, és a gyerek is titokban magához vesz némi spenótot. Bár az én gyerekem hamarabb megeszi mint pl a túró rudit, úgyhogy nem panaszkodom :)
Tipp: ha szezonja van, akkor friss spenóttal még finomabb. :)
Jó étvágyat kívánok hozzá! :)
Annak mondjuk örültem hogy a férjem anyukája nem hortobágyi húsos palacsintával várt az első találkozón, azt nem bírtam volna megenni.:)))