Ma nem főztem, de mivel Andika barátnőmnek, aki Londonban él, nem nagyon jön be a yorkshire puding meg a fish and chips, az ő kedvéért írom most le a tavalyelőtti karácsonyi vacsi menüjét, ahol nem csak az étel, de a társaság is nagyon jó volt, igaz lányok? :) A leves fehérboros sajtkrémleves volt, a második pedig mandulás csirkemell narancsmártással és zöldséges rizzsel. Végtelenül egyszerű mindkét étel, sőt pluszban leírom Nektek a kedvenc rizsfelfújt receptemet is, ami kicsit faksznisabb, viszont tuti siker, a kölyköknél is :)
Tehát először lássuk a levest:
Hozzávalók:
- 15 dkg trappista sajt
- 15 dkg füstölt sajt
- 1 húsleveskocka (mindegy hogy milyen, de a marhahúsleveskockától gazdagabb lesz az íze)
- fél deci fehérbor (ha száraz, akkor csak csínján, mert nagyon savanykás lesz tőle a leves ha túlzásba esünk)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 deci főzőtejszín (én 20 %-osat használok)
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
- 1 ek liszt
- 5 dkg vaj
- sós vagy fokhagymás Bake Rolls karikák (nem kell kenyeret pirítani:))
És akkor mehet a menet:
1. A vajat megolvasztjuk, a liszttel világosra pirítjuk, és igyekszünk csomómentesre keverni.
2. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beledobjuk a leveskockát, az összezúzott fokagymát, beleöntjük a bort, sózzuk, borsozzuk, és forrásig főzzük.
Tipp: a fokhagyma jobban kiadja a levét, ha a kés lapjával nyomjuk össze a gerezdeket (ez már Harrynek is bejött a mákonybabbal:)) , felaprítjuk és úgy rakjuk az ételbe.
3. Lehúzzuk a levest a tűzről. A kétféle sajtot lereszeljük, lehetőleg még mielőtt elkezdünk főzni, és ezt most szépen beletesszük a levesbe, majd hozzáöntjük a tejszínt.
4. Felaprítjuk a petrezselymet, és beleszórjuk a levesbe. Fölrottyan, és kész is!:) Tálaláskor beletördeljük a Bake Rolls-t, és ha marad sajt, akkor ráreszeljük, és már lapátolhatja is be a gyerek:)
Jöjjön a második, a mandulás csirke narancsmártással és zöldséges rizzsel.
Hozzávalók:
A csirkéhez:
- 2 egész csirkemellfilé
- 3 tojás
- liszt
- 2 csomag reszelt mandula
- só
- bors
A mártáshoz:
- 1 doboz 100 %-os narancslé (lehet hogy gyümölcshúsossal még jobb, azzal még nem próbáltam)
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 tk cukor (lehet több is, de én szeretem ha kicsit savanykás marad a mártás)
A rizshez:
- 2 zacskó előfőzött rizs (segíts magadon:))
- 1 sárga pritamin paprika
- 1 piros pritamin paprika
- 1 csokor petrezselyem
- 5 dkg vaj
Na hajrá, újra fontos a sorrend hogy haladjunk, figyeljetek! :)
1. Föltesszük főni a rizst sós vízben, és odatesszünk 9 deci narancslevet lábasban,hozzáadjuk a cukrot, a maradék egy deciben pedig csomómentesre keverjük a keményítőt, és úgy öntjük hozzá a többihez. Vigyázzatok, gyakran meg kell keverni. Minnél sűrűbbre szeretnétek, annál tovább főzzétek. Ennyire egyszerű :)
2.Szeleteljük föl fél centi vastag szeletekre a csirkemellett, és picit klopfoljuk ki, de ne nagyon, sózzuk és borsozzuk, majd picit félretesszük. Kapcsoljuk be a sütőt és 160 fokra melegítsük elő.
Tipp: tegyetek egy tiszta zacsit a húsra amikor klopfoljátok. Higiénikusabb is, és nem fröcsköl.
3. Pici kockákra vágjuk föl a paprikát és aprítsuk föl a petrezselymet. Dobjuk rá egy kis vajra, forgassuk meg, és ha megfőtt a rizs, keverjük össze. Kész is a köret.:)
4. Kezdődjön a panírozás, nem nagyon szeretem csinálni. Tudjátok, először lisztbe forgatjuk, utána a felvert tojásokba, aztán pedig zsemlemorzsa helyett a mandulareszelékbe. Tegyük tepsibe, és süssük szép barnára. Vigyázzunk, inkább kisebb fokozaton legyen a sütő, úgy tuti átsül a közepe is és nem ég rommá rajta a mandula.
Kész a leves és a főétel, essünk neki a rizsfelfújtnak.
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- másfél zacskó előfözött rizs
- 5 dkg vaj
- 6 tojás
- 1 citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
- cukor ízlés szerint
- a tepsi kikenéséhez vaj és zsemlemorzsa
- 2 tábla csoki (én tejcsokival csinálom, mert a férjem nem szereti az étet, de azzal is nyugodtan lehet)
- őszibarackbefőtt
Zuhanjunk neki ahogy Ferus mondta amikor Bödőcs Tibiéknél ajtófélfákat festett:
1. A tejből, a rizsből és a cukorból tejberizst főzünk. Ha kész, beleolvaszjuk a vajat, belereszeljük a citrom héját, és beleöntjük a levét. Ezután ki kellene hűteni teljesen, de nekem sosincs türelmem hozzá, legfejjebb azt várom meg amíg langyos lesz.
Tipp: Ha kikenitek vajjal azt a lábast amiben tejberizst, tejbegrízt főztök, vagy csak tejet forraltok, akkor nem fog lekozmálni. A citromot pedig mindig alaposan mossátok meg forró vízben és töröljétek meg, ha a héját is felhasználjátok.
2. A tojások sárgáját elkeverjük a vaníliás cukorral, és hozzáöntjük a tejberizshez. Bekapcsoljuk a sütőt, és 160 fokra előmelegítjük.
3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és szép lassan hozzákeverjük a rizshez. Ettől szép szellős és könnyű lesz.
4. Összetördelünk másfél tábla csokit kicsi kockákra, és a barackbefőtt 3/4-ét is felaprítjuk. Mehet bele a rizsbe, és kész is a "massza" :)
5. Egy jénait vagy kerámia tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és szépen beleöntjük a rizst. A tetejére ráreszeljük a maradék csokit, és cikkekre vágott barackkal díszítjük. Addig sütjük amíg szép barnára nem sül a széle.
Persze bármilyen gyümölccsel fel lehet turbózni, csak nálunk barackbefőtt-túltengés van :)
Jó étvágyat kívánok! :)
Sajnos képeket most nem tudtam mellékelni, de ígérem hogy pótolom.:)