Anyu a konyhában

Anyu a konyhában

Az a bizonyos karácsonyi vacsora :)

2014. szeptember 19. - Lillanyoca

Ma nem főztem, de mivel Andika barátnőmnek, aki Londonban él, nem nagyon jön be a yorkshire puding meg a fish and chips, az ő kedvéért írom most le a tavalyelőtti karácsonyi vacsi menüjét, ahol nem csak az étel, de a társaság is nagyon jó volt, igaz lányok? :) A leves fehérboros sajtkrémleves volt, a második pedig mandulás csirkemell narancsmártással és zöldséges rizzsel. Végtelenül egyszerű mindkét étel, sőt pluszban leírom Nektek a kedvenc rizsfelfújt receptemet is, ami kicsit faksznisabb, viszont tuti siker, a kölyköknél is :)

Tehát először lássuk a levest:

Hozzávalók:

 - 15 dkg trappista sajt

 - 15 dkg füstölt sajt

 - 1 húsleveskocka (mindegy hogy milyen, de a marhahúsleveskockától gazdagabb lesz az íze)

 - fél deci fehérbor (ha száraz, akkor csak csínján, mert nagyon savanykás lesz tőle a leves ha túlzásba esünk)

 - 3 gerezd fokhagyma

 - 2 deci főzőtejszín (én 20 %-osat használok)

- 1 csokor petrezselyem

- só

- bors

- 1 ek liszt

- 5 dkg vaj

 - sós vagy fokhagymás Bake Rolls karikák (nem kell kenyeret pirítani:))

És akkor mehet a menet:

1. A vajat megolvasztjuk, a liszttel világosra pirítjuk, és igyekszünk csomómentesre keverni.

2. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beledobjuk a leveskockát, az összezúzott fokagymát, beleöntjük a bort, sózzuk, borsozzuk, és forrásig főzzük.

Tipp: a fokhagyma jobban kiadja a levét, ha a kés lapjával nyomjuk össze a gerezdeket (ez már Harrynek is bejött a mákonybabbal:)) , felaprítjuk és úgy rakjuk az ételbe.

3. Lehúzzuk a  levest a tűzről. A kétféle sajtot lereszeljük, lehetőleg még mielőtt elkezdünk főzni, és ezt most szépen beletesszük a levesbe, majd hozzáöntjük a tejszínt.

4. Felaprítjuk a petrezselymet, és beleszórjuk a levesbe. Fölrottyan, és kész is!:) Tálaláskor beletördeljük a Bake Rolls-t, és ha marad sajt, akkor ráreszeljük, és már lapátolhatja is be a gyerek:)

Jöjjön a második, a mandulás csirke narancsmártással és zöldséges rizzsel.

Hozzávalók:

A csirkéhez:

 - 2 egész csirkemellfilé

 - 3 tojás

 - liszt

 - 2 csomag reszelt mandula

 - só

 - bors

A mártáshoz:

 - 1 doboz 100 %-os narancslé (lehet hogy gyümölcshúsossal még jobb, azzal még nem próbáltam)

 - 2 ek étkezési keményítő

- 1 tk cukor (lehet több is, de én szeretem ha kicsit savanykás marad a mártás)

A rizshez:

 - 2 zacskó előfőzött rizs (segíts magadon:))

 - 1 sárga pritamin paprika

 - 1 piros pritamin paprika

 - 1 csokor petrezselyem

 - 5 dkg vaj

Na hajrá, újra fontos a sorrend hogy haladjunk, figyeljetek! :)

1. Föltesszük főni a rizst sós vízben, és odatesszünk 9 deci narancslevet lábasban,hozzáadjuk a cukrot, a maradék egy deciben pedig csomómentesre keverjük a keményítőt, és úgy öntjük hozzá a többihez. Vigyázzatok, gyakran meg kell keverni. Minnél sűrűbbre szeretnétek, annál tovább főzzétek. Ennyire egyszerű :)

2.Szeleteljük föl fél centi vastag szeletekre a csirkemellett, és picit klopfoljuk ki, de ne nagyon, sózzuk és borsozzuk, majd picit félretesszük. Kapcsoljuk be a sütőt és 160 fokra melegítsük elő.

Tipp: tegyetek egy tiszta zacsit a húsra amikor klopfoljátok. Higiénikusabb is, és nem fröcsköl.

3. Pici kockákra vágjuk föl a paprikát és aprítsuk föl a petrezselymet. Dobjuk rá egy kis vajra, forgassuk meg, és ha megfőtt a rizs, keverjük össze. Kész is a köret.:)

4. Kezdődjön a panírozás, nem nagyon szeretem csinálni. Tudjátok, először lisztbe forgatjuk, utána a felvert tojásokba, aztán pedig zsemlemorzsa helyett a mandulareszelékbe. Tegyük tepsibe, és süssük szép barnára. Vigyázzunk, inkább kisebb fokozaton legyen a sütő, úgy tuti átsül a közepe is és nem ég rommá rajta a mandula.

Kész a leves és a főétel, essünk neki a rizsfelfújtnak.

Hozzávalók:

 - 1 liter tej

 - másfél zacskó előfözött rizs

 - 5 dkg vaj

 - 6 tojás

 - 1 citrom

 - 1 csomag vaníliás cukor

 - cukor ízlés szerint

 - a tepsi kikenéséhez vaj és zsemlemorzsa

 - 2 tábla csoki (én tejcsokival csinálom, mert a férjem nem szereti az étet, de azzal is nyugodtan lehet)

- őszibarackbefőtt

Zuhanjunk neki ahogy Ferus mondta amikor Bödőcs Tibiéknél ajtófélfákat festett:

1. A tejből, a rizsből és a cukorból tejberizst főzünk. Ha kész, beleolvaszjuk a vajat, belereszeljük a citrom héját, és beleöntjük a levét. Ezután ki kellene hűteni teljesen, de nekem sosincs türelmem hozzá, legfejjebb azt várom meg amíg langyos lesz.

Tipp: Ha kikenitek vajjal azt a lábast amiben tejberizst, tejbegrízt főztök, vagy csak tejet forraltok, akkor nem fog lekozmálni. A citromot pedig mindig alaposan mossátok meg forró vízben és töröljétek meg, ha a héját is felhasználjátok.

2. A tojások sárgáját elkeverjük a vaníliás cukorral, és hozzáöntjük a tejberizshez. Bekapcsoljuk a sütőt, és 160 fokra előmelegítjük.

3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és szép lassan hozzákeverjük a rizshez. Ettől szép szellős és könnyű lesz.

4. Összetördelünk másfél tábla csokit kicsi kockákra, és a barackbefőtt 3/4-ét is felaprítjuk. Mehet bele a rizsbe, és kész is a "massza" :)

5. Egy jénait vagy kerámia tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és szépen beleöntjük a rizst. A tetejére ráreszeljük a maradék csokit, és cikkekre vágott barackkal díszítjük. Addig sütjük amíg szép barnára nem sül a széle.

Persze bármilyen gyümölccsel fel lehet turbózni, csak nálunk barackbefőtt-túltengés van :)

Jó étvágyat kívánok! :)

Sajnos képeket most nem tudtam mellékelni, de ígérem hogy pótolom.:)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyuakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr606709871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása